Šimuni su malo ribarsko selo smješteno na jugozapadnoj obali otoka Paga, na pola puta između Novalje i grada Paga, udaljeni svega 15 minuta vožnje od trajektnog pristaništa Žigljen, odnosno 30 minuta vožnje od Paškog mosta. Ono je i turističko mjesto prirodno zaštićeno zelenilom borova i crnike. Stabla su najrjeđi vegetacijski oblik na otoku kojim prevladava kamen, stoga su Šimuni oaza otoka.

U Šimunima su tri prirodne uvale. U zapadnoj je ACI Marina Šimuni koja pruža sigurno utočište i sidrište plovilima. Središnja uvala je luka za ribarske brodice, te je u njoj i ribarnica u kojoj se prodaje svježe ulovljena riba. U južnoj uvali cijelom dužinom uz more protežu se šljunčane plaže. Čisto more, osim za kupanje, pogodno je za ronjenje i podvodni ribolov.

Šimuni su idealni za odmor gostiju koji uživaju u miru i tišini mediteranskog ugođaja i mirisima aromatičnog bilja: kadulje, smilja, ružmarina, lovora, lavande…

U mjestu su dvije trgovine, nekoliko restorana i turistički ured.

Novalja i grad Pag su veća kulturno povijesna središta gdje se organiziraju koncerti i izložbe, a nude i zabavu i lude noćne provode, posebno u uvali Zrće u kojoj cijele noći radi nekoliko disco klubova.