Kraj Šimuni je mala ribiška vasica, ki leži na jugozahodni obali otoka Paga, in je na pol poti med mestoma Novalja in Pag, oddaljeno približno 15 minut vožnje od trajektnega pristanišča Žigljen, oziroma 30 minut vožnje od paškega mostu. Je turistična vas naravno zaščitena z zelenimi nasadi borovcev in mediteranskim hrastom. Nasadi dreves so redkejša vegetarijanska oblika na otoku, kjer pretežno prevladuje kamen, zato so Šimuni zelena oaza otoka.
V Šimunih so trije naravni zalivi. V zahodnem zalivu je ACI Marina s privezi v morju in privezi na suhem, kar nudi varno zatočišče in sidrišče plovilom.  Osrednji zaliv je luka za ribiške barke, v kateri je ribarnica s sveže ulovljenimi ribami. Vzdolž celega južnega zaliva so ob morju lepe peščene plaže. Morje je čisto in nudi poleg kopanja možnosti za potapljanje in podvodni ribolov.

Šimuni so idealni za dopust ljudi, ki radi uživajo v miru in tišini sredozemskega okolja in v vonjih aromatičnih zelišč: žajblja, smilja, rožmarina, lovora, sivke…

V vasici sta dve trgovini, ribarnica, nekaj restavracij in turistični urad.

Večji kulturno zgodovinski središči sta mesti Novalja in Pag v katerih se prirejajo koncerti, razstave in druge prireditve, gostom pa so na voljo zabave in nočne prireditve, posebno v bližnjem zalivu Zrće, kjer je celo noč odprtih več disco klubov.